Stadsarchief Mechelen, Archief Lier en Gemeentearchief Willebroek digitaliseerden en indexeerden onderstaande reeksen genealogische bronnen en maakten ze raadpleegbaar via de online databank:
- Lier (en deelgemeenten):
- Bevolkingsregisters van 1840 tot 1900 van Lier en Koningshooikt
- Registers van de burgerlijke stand (geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten) van Lier
- Parochieregisters van Lier (geen metadata)
- Mechelen (en deelgemeenten):
- Bevolkingsregisters van 1796 tot 1900 van Mechelen, Heffen, Hombeek, Leest, Muizen en Walem
- Registers van de burgerlijke stand (geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten) van Mechelen, Heffen, Hombeek, Leest, Muizen en Walem
- Parochieregisters van Mechelen, Heffen, Hombeek, Leest, Muizen en Walem uit de periode 1303-1796
- Registers van de weeskamer van 1506 tot 1806
- Poortersboeken met 'gekochte poorters' uit de periode 1345-1796
- Cijnsboeken van verschillende instellingen, vanaf de 13de tot de 17de eeuw
- Registers van notarissen (notariële protocollen) uit de 16de en 17de eeuw
- Doodsbrieven van inwoners uit Mechelen, uit de periode 1778-2002
- Doodsprentjes van inwoners uit Mechelen (en deelgemeenten), vanaf de 18de tot de 21ste eeuw
- Schepenregisters uit de periode 1345-1796. Voorlopig zijn nog niet alle beelden van metadata voorzien
- Willebroek (en deelgemeenten):
- Bevolkingsregisters van 1808 tot 1900 van Willebroek, Blaasveld, Heindonk en Tisselt
- Registers van de burgerlijke stand (geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten) van Willebroek, Blaasveld, Heindonk en Tisselt
Parochieregisters, registers van de burgerlijke stand en bevolkingsregisters vormen de ruggengraatreeksen voor genealogisch onderzoek. Daarnaast zijn er nog talloze andere archiefreeksen en -stukken die een schat aan genealogische informatie kunnen bevatten, zoals de registers van de weeskamer, die van de schepenbank, de wijkboeken en de belastingen op de huizen en de schoorstenen. Vergeet ook niet eens een kijkje te nemen in het notarieel archief en het archief van de Commissie voor Openbare Onderstand (met bijvoorbeeld de cijnsboeken als interessante genealogische bron). Klinkt dit allemaal maar als Chinees in de oren? Bekijk dan deze presentatie over stamboomonderzoek in het Stadsarchief Mechelen.
Voor wie nog dieper wil graven in Mechelse bodem kan de Stedelijke Erfgoedbibliotheek van belang zijn. In de deelcollectie Mechelse Bibliotheek is er onder meer een uitgebreid onderdeel 'Biografieën' (raadpleegbaar op steekkaarten). Deze deelcollectie omvat eveneens verschillende genealogische tijdschriften zoals Le Parchemin en Vlaamse Stam. Ook in het krantenarchief van Gazet van Antwerpen en zusterkrant Gazet van Mechelen kan je op zoek gaan informatie over je voorouders. Om dit nieuwsarchief te raadplegen, moet je wel GvA-abonnee of lid zijn van een openbare bibliotheek in de provincie Antwerpen. In de leeszaal van het Stadsarchief Mechelen is het GvA-archief vrij raadpleegbaar. Daarnaast is ook in andere historische krantenarchieven en -databanken, zoals bijvoorbeeld Kempense Kranten, nieuws uit Mechelen of Lier terug te vinden.
Uiterst dankbaar zijn de verschillende bronnenuitgaven en -bewerkingen. De belangrijkste zijn de indexeringen van de parochieregisters en de burgerlijke stand, het Genealogisch Repertorium van het Mechelse District, de reeks De Ware Vrienden van het Archief van Mechelen, de gezinsreconstructies en de grafschriften. De site van De Ware Vrienden van het Archief heeft een handige personendatabank (via de rubriek 'Mechelen').
Tot slot kun je voor sommige gegevens terecht bij andere diensten en archieven. Klop zeker ook eens aan bij Familiekunde Vlaanderen Regio Mechelen vzw. Deze vereniging biedt hulp op maat via cursussen, studiedagen en nog veel meer. Ze beschikt eveneens over een rijke bibliotheek. Je vindt tevens een schat aan informatie op de algemene website van Familiekunde Vlaanderen en op Familiegeschiedenis. Een andere handige website voor genealogen is Geneanet.